#8M Dia Internacional de les Dones

Compromís municipalista per unes polítiques locals feministes

Avui, 8 de març, Dia Internacional de les Dones, alcem de nou la nostra veu a favor dels drets de les dones i reforcem la nostra lluita feminista des de diferents nacions i municipis arreu del món.

L’alcem també per aquelles dones de nacions on els seus drets i llibertats més bàsiques són vulnerades de manera sistemàtica, com l’Iran, l’Afganistan o el Iemen. I ho continuarem fent, fins que TOTES les dones siguem lliures i la igualtat real estigui assolida.

Ara fa 28 anys, arran de la Declaració i la Plataforma d’Acció de Beijing, aprovada en la Quarta Conferència Mundial de les Dones, les polítiques d’igualtat de gènere van viure un punt d’inflexió, que va permetre, viatjant des del terreny internacional fins al local, donar una major centralitat al gènere en els nostres parlaments i consistoris i canviar l’orientació de les polítiques revisant les estructures que reprodueixen les desigualtats de gènere i el reforç de l’empoderament femení en la presa de decisions.

Són moltes les dones que ens han precedit en la lluita per la igualtat. És només des del lideratge i la praxi feminista que podrem avançar en la consecució d’espais i entorns igualitaris, sostenibles i que posin la vida al centre, mitjançant el disseny i posada en marxa de polítiques públiques locals transformadores i transversals, i en la promoció de serveis inclusius i que fomentin la igualtat de totes les persones. Tenim present que els governs locals, com administracions més properes a la ciutadania, juguem un paper estratègic en la lluita per la igualtat. Des del municipalisme tenim una llarga trajectòria en l’impuls de polítiques locals d’igualtat.

La trajectòria empresa per les regidories d’igualtat, de costat amb altres administracions, entitats i xarxes de dones, han contribuït a consolidar les polítiques públiques d’igualtat de gènere al nostre país, una tasca que ha estat clau en la construcció i la consolidació de territoris feministes.

Ara cal continuar consolidant el desplegament de les polítiques feministes amb una clara vocació integral i transformadora, amb l’objectiu de garantir els drets de les dones. Vetllem perquè la igualtat sigui defensada i impulsada per tothom, dones i homes pels drets humans. Estem convençudes que aquest compromís feminista ens permetrà millorar l’impacte de les polítiques d’igualtat de gènere en els nostres municipis i garantir una major cohesió i equilibri territorial.

Volem eliminar les desigualats en tots els àmbits de la vida pública i privada, des de la política, la ciència, la salut, els esports, el treball, les cures, des de tot arreu on la nostra societat es desenvolupa democràticament, i també en el canvi tecnològic i l’educació en l’era digital, per a aconseguir la igualtat de gènere i l’apoderament de totes les dones i nenes, tal com expressen les Nacions Unides en el seu lema d’enguany pel 8 de març.

Per tot això, des de Junts per Catalunya ens refermem en el nostre compromís per continuar treballant en la construcció de municipis feministes que avancin cap a l’erradicació de les desigualtats socials i econòmiques i la protecció de tots els drets de les dones i les nenes. Ara més que mai JUNTES DE DEBÒ.